Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California San Diego au creat o nouă metodă de printare tridimensională a roboţilor care scade considerabil costurile şi care permite construirea acestora în doar câteva minute, notează Techxplore.
Această inovaţie are la bază o schimbare de paradigmă efectuată de către cercetători. Astfel, în loc să construiască roboţi pornind de la materiale şi componente dure, cărora să încerce să le ataşeze părţi flexibile, cercetătorii au încercat opusul. Mai exact au pornit de la părţile flexibile cărora le-au adăugat materiale şi componente rigide pe care le-au adăugat în punctele cheie ale roboţilor. Oamenii de ştiinţă explică faptul că aceste „flexoschelete” sunt inspirate din natură, mai exact din exoscheletele insectelor.
„Sperăm că aceste flexoschelete vor duce la crearea unei noi clase de roboţi moi, cu inspiraţi din natură. Vrem să facem roboţii flexibili mai uşor de construit pentru cercetătorii din întreaga lume”, explică dr. Nick Gravish, expert în inginerie mecanică şi profesor al UC San Diego.
Această nouă metodă face posibilă construirea unui număr mare de roboţi care au nevoie de o asamblare manuală minimă, dar şi crearea unor accesorii asemănătoare jucăriilor Lego care pot fi schimbate foarte uşor. Oamenii de ştiinţă explică faptul că aceşti roboţi pot fi printaţi pe majoritatea imprimantelor tridimensionale comerciale. De asemenea, aceştia explică faptul că tot procesul: printare şi asamblare durează sub două ore.
În viitor, oamenii de ştiinţă îşi vor concentra resursele către crearea unor roboţi care nu vor avea nevoie de asamblare, scopul fiind ca, în final, să producă un „roi” de astfel de maşinării care poate executa sarcinile unui robot mare.
Studiul a fost publicat în Soft Robotics.
Citeşte şi:
Este etic să loveşti un robot?
Cel mai mic robot din lume are mărimea unei furnici
Roboţii pot prelua până la 20 de milioane de locuri de muncă în următorii 10 ani